STI Guardian: Slide not locking back with WC mags

Medic218

Active Member
May 27, 2010
726
38
DFW
Hey guys, just wanted to see if anyone had any advice on what direction I needed to head in.
As the title states the slide doesn't lock back, on empty, when I use Wilson Combat 7-rd mags in my STI Guardian, .45acp version. When I use the factory 6-rd mag everything works as it should.
Something else I've noticed is that when inserting the WC mags there is a little resistance on the mag at about 3/4 of the way in. A hair bit more of a push and it seats just fine. The factory 6-rd goes in smooth.
Both mags work great when firing, chambering and extracting.

What I want is a 7-rd capability and for the slide to lock back on empty.
Any ideas?
 
Last edited:

Andy

Active Member
Sep 13, 2013
922
36
Dallas, TX
Sounds like the mag follower - the shelf on the left-hand side (that makes contact with the slide-stop) has probably worn down a bit, being plastic.
 

TexasRedneck

1911 Nut
Lifetime Member
Jan 23, 2009
12,571
113
New Braunfels, TX
Sorry - but if you just go in and tweak the followers as needed, you don't need to buy anything else for 'em. I routinely run WWII-era mags on my 1911's with no issues.
 

Medic218

Active Member
May 27, 2010
726
38
DFW
I'll be able to look into it a little more when I get home on Wednesday.
I'll follow up with what I find.
 

Dawico

Uncoiled
Lifetime Member
Oct 15, 2009
34,256
113
Lampasas, Texas
Another issue to watch for is riding the slide stop while firing.
 
Top Bottom